Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Arie "Papi"Punt - Woensdag 11 Januari 2023

   Wat is een Bobber en wat is een Chopper?

   Wat is een Chopper motor en wat is een Bobber motor?

   Wanneer je chopper zegt dan denken veel mensen aan een Harley Davidson. Als je zegt Harley bobber dan zie je veel mensen je vragend aankijken.

   Door het reality programma American Chopper op Discovery Channel kennen veel mensen de chopper motor. Maar wat is nu eigenlijk de definitie van een chopper en wat is de definitie van een bobber. En wat is een bobber eigenlijk? Voordat ik het verschil tussen een chopper en bobber ga beschreven hebben ze ook veel overeenkomsten. Het zijn beide géén stock motorfietsen. Stock betekent dat ze niet meer standaard of origineel zijn. De motoren zijn op diverse niveaus aangepast door de eigenaar.


   Choppers

   Een chopper motor is een aangepaste motor. Deze is niet meer origineel. De motor heeft een andere wielbasis gekregen. Dat wil zeggen dat het frame is aangepast en dat de wielen verder uit elkaar staan. De chopper motor is langer geworden. Door het veranderen van de hoek van het balhoofd en door gebruik te maken van een langere voorvork, is de wielbasis langer. Om te zorgen dat de motor goed blijft sturen is het meestal ook nodig om het balhoofd naast schuiner ook hoger te plaatsen. Het is een nauwkeurige klus om het motorframe aan te passen maar dit is wel een belangrijke voorwaarde aan een chopper. Door de aanpassing van het frame is het belangrijk dat de stuureigenschappen goed blijven. Vaak wordt er een voorvorkstabilisator gemonteerd omdat de voorvork bij deze lengte kan torderen. Het stuur op een chopper is vaak hoog en breed. Ook staan de voetsteunen een stuk verder naar voren en een beetje naar buiten. De zitpositie is ontspannen. Vaak is er ook mooi zelfgemaakt zadel gemonteerd.

   In principe worden alle overbodige onderdelen verwijderd en worden er veel custom motoronderdelen, zoals custom uitlaten, custom spatborden, custom olietank en een custom benzinetank en custom forward controls op de motor gemonteerd. Natuurlijk kan het spuitwerk van verschillende niveaus zijn maar meestal wordt hier bij een chopper wel veel aandacht aan besteed om dit zo mooi mogelijk te maken. Ook worden er veel verchroomde motoronderdelen gebruikt.

   Historie Chopper Motor

   Na de tweede wereld oorlog waren er oud Amerikaanse militairen die zich niet meer thuis voelden in de maatschappij. Zij begonnen toen met het oprichten van diverse motorclubs. Binnen deze clubs was het gebruikelijk om een standaard Harley Davidson te "choppen". To Chop betekent in het Engels hakken of slopen. Ze hakten onderdelen van de standaard motoren af. Hier komt de naam Chopper vandaan.

   Een chopper lijkt uiteindelijk bijna helemaal niet meer op de originele fabrieksmotor. Alleen het motorblok, de transmissie en de primaire overbrengen zijn nog origineel. Iedereen kent de choppers uit de film Easy Rider wel. De chopper motor van de acteur Peter Fonda werd Captain America genoemd:

   Peter Fonda on Captain America Chopper

   Peter Fonda op de Captain America Chopper Motor

   Bobbers

   De bobber is een gestripte fabrieksmotorfiets ontdaan van alle overbodige onderdelen. Vaak hebben ze geen voorspatbord en een heel klein achterspatbord. Een bobber heeft geen langere voorvork of langere wielbasis maar de bobber heeft wel veel overeenkomsten met de chopper:

    

   Harley Davidson Bobber motorfiets door motorcycles-customparts


   Doordat ook de Harley bobber, zoals de chopper is gestript is het totale gewicht van de motor lichter geworden waardoor de motor iets sneller kan rijden. De oorsprong van de bobbers komt vanaf de periode na de tweede wereld oorlog. In deze periode ging men racen met de Harley Davidson motoren die zijn gebruikt door het Amerikaanse leger. Deze motoren waren goedkoop te verkrijgen en door alle overbodige onderdelen te verwijderen kon men meer snelheid maken. De huidige bobbers worden vaak ontdaan van richtingaanwijzers en voorspatborden. Ook wordt er meestal een minimalistisch zadel gemonteerd. Over het algemeen is een bobber een kale motorfiets zonder veel kleur of chroom. Een bobber heeft meestal helemaal geen aangepast frame zoals een chopper heeft en is daarom ook wat eenvoudiger te realiseren.


   Kom eens kijken in de online winkel van motorcycles-customparts voor met gave bobber onderdelen en chopper onderdelen voor jouw motor!

   BenzinetanksSpatbordenUitlaat onderdelen

   Motorcycles-customparts Blog

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »