Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Arie "Papi"Punt - Woensdag 11 Januari 2023

   Een Harley Davidson Shovelhead kopen

   Voordat je een Harley Shovelhead gaat zoeken is het van belang om te weten hoe de motor er uiteindelijk er uit moet komen zien. Wil je een kant en klare motor kopen? Of ga je een project motor bouwen en heb je alleen maar een goede basis nodig?

   Als je gaat voor een Shovelhead die helemaal af is, dan betaal je natuurlijk wel wat meer dan dat je een motor koopt die je in losse onderdelen in de kofferbak van je auto meeneemt. De Harley Davidson Shovelhead motoren zijn gemaakt in Milwaukee van 1966 tot en met 1984. Er zijn in deze jaren diverse modellen geproduceerd door Harley maar de meest bekende modellen zijn de FL, FLH, FX, FXE en FXS. Deze motoren zijn dus tussen de 38 en 56 jaar oud (het is nu 2022). Er zal veel aan gesleuteld zijn en veel onderdelen kunnen aan onderhoud of vervanging toe zijn. Wat is de staat van het onderblok, de koppen, de cilinders, de versnellingsbak, achterbrug lagers, wiellagers, startmotor, remmen, balhoofdlagers, voorvork keerringen, enz.?

   Aankoop tips voor het kopen van een Harley Davidson Shovelhead motor

   Inspecteer de nummers in het frame en het motorblok. Het framenummer kun je vinden aan de rechterkant van het balhoofd en het bloknummer kun je vinden op de voorkant van de rechter carterhelft. Kijk of het oppervlakte waar het nummer staat niet is bewerkt. Is er aan geslepen? Of zit er een dikke laklaag overheen? Laat de laklaag dan verwijderen zodat je het nummer goed kunt aflezen. De nummers van 1970 tot en met 1980 hebben een andere vorm dan de nummers van 1981 en later. De motornummers van de types tot en met 1980 zijn gelijk aan de framenummers. Van de latere modellen moeten minimaal 5 cijfers en letters gelijk zijn. Echter kan het voorkomen dat er ooit een ander motorblok (revisieblok) is geplaatst waardoor de nummers niet meer overeenkomen. Zorg wel dat je hiervan een kopie van de rekening ontvangt en laat de oude eigenaar hiervoor tekenen.

   Probeer te ontdekken of alle bouten en moeren van het blok en de versnellingsbak aanwezig zijn en vast zitten. Soms wordt een motor vlug en slordig in elkaar gezet om de motor voor een hogere prijs te kunnen verkopen. Let ook goed op lekkages. Bij een oude motor is een natte pakking dan ook helemaal niet vreemd. Een oude motor met helemaal droge pakkingen is juist verdacht.

   Harley Davidson Shovelhead Motorblok


   Bekijk ook het frame grondig. Zitten er vreemde knikken en deuken in het frame, is er aan gelast? Is de balhoofdhoek nog origineel? Het kan zijn dat de motor betrokken is geweest bij een aanrijding. Wat moeilijk te zien is zijn haarscheurtjes in de framedelen. Dit kan in de loop van de tijd zijn ontstaan door metaalmoeheid. Dit is alleen op te lossen door de beschadigde delen compleet te vervangen voor nieuwe delen.

    

   Harley Davidson Shovelhead Frame

   Ga je een motor kopen die niet gestart kan worden of waarop je geen proefrit kan maken? Zorg dan wel dat je zeker weet dat alle onderdelen in het motorblok en de versnellingsbak aanwezig zijn. Door de bougies te verwijderen kun je de zuigers zien zitten. Verwijder ook de stoterstanghulzen en de schroefplug van de oilscreen. Met de kickstarter kun je het blok laten roteren. Als alle 4 de stoterstangen op en neer gaan en er wordt olie uit de oilscreen opening geperst dan zijn alle belangrijke onderdelen in het Shovelhead motorblok aanwezig. Mocht er geen kickstarter zijn, dan kun je de krukas draaien met een grote tang. Zorg wel dat je de krukastap niet beschadigd. Plaats wat hout, koper of lood om de as zodat je deze niet beschadigd met de tang tijdens het ronddraaien.

   Vergeet niet om de versnellingsbak te testen door deze te laten schakelen in de 5 verschillende standen. Vier versnellingen en de vrijstand.

   Bij twijfel is het misschien verstandig om van de koop af te zien. Het is slim om iemand mee te nemen die veel ervaring heeft met HD Shovelhead motoren. Laat je niet te veel leiden door je enthousiasme om aan een project te beginnen. Probeer ook door het uiterlijk van een motor heen te kijken. Misschien is de motor voorzien van een mooie laklaag en mooie accessoires, maar is deze technisch in een slechte staat. 

   Harley Davidson Shovelhead in krat


   Bij een project vallen de kosten bijna altijd tegen. Zorg dan ook dat je een financiële buffer hebt. Je zult namelijk naast nieuwe motoronderdelen ook veel speciaal gereedschap nodig hebben. Misschien mag je het gereedschap van iemand lenen maar het is ook wel fijn om zelf gereedschap te hebben zodat je meteen kunt sleutelen als het nodig is.

   Kollies Parts is leverancier van motoronderdelen en accessoires. Wij leveren o.a. ook motorkleding en motorhelmen. Ook hebben wij een speciale categorie met Shovelhead onderdelen.

   MotoronderdelenMotorhelmenShovelhead onderdelenMotorkledingFabricatie onderdelenRij-uitrusting motor

   Harley Davidson Shovelhead Chopper

    

   Motorcycles-customparts Blog

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »